SONGLI GÅRD

Songli gård ligger i Orkdal kommune ca. 20 km. vest for kommunesenteret Orkanger. Eiendommen består Pærstuggu (hovedhuset), Grytedalsstuggu, Haugstuggu, Nilsstuggu og Våvasstuggu.

Eiendommen strekker seg også inn i Snillfjord kommune. Gården ligger fritt og enslig til i naturskjønne omgivelser 300 m.o.h. Gården har eksistert i flere hundre år.

I 1907 besto Songli av to ordinære fjellgårder som industrimannen og gründeren Christian Thams kjøpte. Sammen med flere eiendomskjøp i området skapte han eiendommen Songli slik den fremstår i dag – bestående av 87 stk. eiendomsnummer som samlet dekker 78 000 da. Flere kjente personligheter fra inn- og utland har gjestet Songlieiendommen i den perioden Thams var eier. Under siste krig ble Songli solgt to ganger og i 1952 kjøpte staten eiendommen.

Hovedformålet med kjøpet av eiendommen– den eneste staten har anskaffet til dette formålet – var at den skulle tjene som en forsøksgård for viltforskning og viltpleie samt forskning og forsøk knyttet til ferskvannsfisk. I en lang periode var Songli hovedsete for den hjorteforskning som pågikk i Norge. Forskningsvirksomheten på Songli har fått betydelig mindre omfang de senere år.

Forvaltningsmyndigheten legger derfor vekt på at eiendommen skal kunne benyttes i naturopplevelsessammenheng.

Kart som viser korleis du finn fram til Songli, oversikt over anlegget og namn på alle bygg: Kart

Historiske blikk over Songli

Kart over Songli hovudgard

Oversiktskart, Songli hovudgard

Songlia 1
Songlia 2
Songlia i vintersol